Connect with us:

De Pionier-Ster

De tuin waarin bloemen de hoofdrol spelen.

Rondgang door de tuin.

Red Sentinel Border.

Wat de bezoeker zal opvallen, als hij/zij voor de tuin staat, is de lange oprijlaan met lange border, het gele huis en dat de tuin erg overzichtelijk lijkt. De oprijlaan is ook typisch jaren 70. Na het passeren van het fraaie hek zien we aan de linkerkant de Red Sentinel Border. Onder de mooie Malus Red Sentinel hebben we een bloemborder gemaakt als de kleuren van de appelbloesem die deze boom in april rijk draagt. Planten als Zeeuws knoopje, sedem, geranium, Echinacea, tulpen, hyacintjes, grassen en knoopkruid zijn enkele van de vele soorten die er voor zorgen dat deze border van het vroege voorjaar tot ver in de winter kleurrijk is.

De lange border langs de oprijlaan is een mix van bloembollen in het voorjaar en vaste planten die er voor zorgen dat de border het hele jaar kleurrijk is. Ruim 20 meter lang er geen tussendoortjes om even snel rond te lopen. Vijf Rood-wit bloeiende meidoorns zorgen voor hoogte en kleur.

Gaan we aan het eind rechts dan komen we langs een mooi uitgevoerde zitkuil waar het op winderige dagen heerlijk is om in de zon en uit de wind te zitten. Een kleine ronde vijver geeft een mooi weerspiegeling. Dan komen we bij het grote terras voor ons tuinhuis. Een prachtige plek voor een kopje koffie. Vandaar heb je een prachtig zicht over de voortuin met de eilanden met grassen. Daar wil je best wel in ronddwalen. Via een klein afritje kom je in dit tuingedeelte.

We gaan terug naar de carpoort. Vandaar naar de achtertuin. Via het wegeling komen we langs de groentetuin met het schapenhek welke bijna niet zichtbaar is door de welderige eenjarigen en andere plukbloemen. Achterin staat een mooie Victoriaanse kas waar vele planten worden opgekweekt.

Rechts van de kweekkas is een aantal tafels met daarop planten die te koop zijn. Het is een klein assortiment van de planten die je in de tuin terugvind. En meestal net niet die hele leuke plant die je verderop in de tuin zag staan. Jammer. Maar er is genoeg keuze uit andere leuke plantjes. Als we verder rond lopen hebben we aan de rechterkant prachtig uitzicht over de velden richtin Oostkapelle. Op gegeven moment zien we ook de kerktoren van Oostkapelle.

Malus Red Sentinel


Toegangshek met lange border


Voortuin met huis en de Kleine Prairie.

Het huis is een bungalow uit 1970. Dit type huis zien we vaak. Grote ramen en gemetseld met gele baksteen. We hebben de muren laten stralen en de voegen zijn opnieuw gedaan. Het huis kreeg zo weer een frisse kleur geel. Dit is ook de reden om de voortuin in de kleur geel uit te voeren. Geel gaat mooi samen met grijs, oranje en blauw.
Deze kleuren zien we terug in de border voor het huis. Geel met grijs. Samen met de strandpalen en de grassen is dit een mooie combinatie. Ook omdat de grond hier zanderig is en zeer zonnig gelegen.
De border links is in de kleuren geel, oranje, blauw en bordeaux. Planten als Kniphofia en Hemerocallis voor oranje. Rozen en Potentilla voor geel en Asters en Ceratostigma voor blauw en Eupatorium rugosum voor een vleugje bordeaux. En natuurlijk nog veel meer soorten. Ook hier zijn weer diverse grassen gebruikt voor een luchtig effect. Misschien is de meest opvallende wel de Stipa tenuissima.

In het najaar van 2022 is besloten het gras in de voortuin te verwijderen. Door de droge zomers is het steeds een gevecht om het gras mooi te houden. Sproeien willen we niet. Dus weg met het gras. Er is nu een kleine prairietuin gemaakt. Het sluit aan met de bestaande beplanting en heeft een luchtige sfeer. Veel grassen, stevige droogtebestendige planten maken er een tuin van om het hele jaar van te genieten vooral omdat er met de bloembollen al vroeg kleur is. Samen met de strandpalen en schelpen een perfect plaatje.

Gaan we naast het huis rechtsaf dan komen we langs een prachtige leefkuil. Hier kunnen we van het vroege voorjaar tot laat in de herfst heerlijk luw in het zonnetje zitten. Ook zitten we uit de wind omdat de grond die uit deze leefkuil kwam gebruikt is om een heuvel te maken. Net naast deze leefkuil is een kleine ronde vijver. Kikkers, salamanders en allerlei kleine insekten zien we in het water. In het voorjaar zie je ook de libellen die aan het verpoppen zijn.

We lopen door richting het tuinhuis dan komen we op een groot terras met uitzicht op een groot grasveld. Hierin zijn drie eilanden gecreëerd. Twee met veel grassen, schelpen en strandpalen. En de derde met rozen. Lopen we hierheen dan komen we langs een schaduwborder en dan langs de rozenborder; een mix van rozen en vaste planten, bloembollen en een enkele struik. Vanaf dit punt kijken we uit over het Zeeuwse landschap richting Serooskerke en op het toegangshek van de vroegere heerlijkheid Molembaix.

Wordt vervolgt.Foto: De kleine prairie.

De kleine prairie

De vijver.


Libellen.


De heuvel.

foto Brigitte Perdereau