Connect with us:

De Pionier-Ster

De tuin waarin bloemen de hoofdrol spelen.


De rozen van de Pionier-Ster

Rozen zijn niet alleen voor deze tuin onmisbaar, voor mij persoonlijk zijn ze ook heel belangrijk. Ik ben opgegroeit tussen de rozen op de kwekerij van mijn vader. Snijrozen die elke dag na het knippen en bossen weer naar de veiling in Aalsmeer gingen. Nu zijn snijrozen en tuinrozen wel deels verschillend als het om het onderhoudt gaat, maar uiteindelijk gaat het altijd om de bloem.
In deze tuin zijn ze er in alle soorten en maten, kleuren en geuren. Struikrozen, ouderwetse rozen, klimrozen, theerozen en Engelse rozen. Op dit moment staat de teller op ruim 100 soorten die in de tuin gebruikt worden. Elk jaar weer komen er toch weer soorten bij, hoewel ik steeds denk dat er geen plaats meer is vind ik toch elke keer weer een plekje in de tuin voor een nieuwe roos.
In het voorjaar wordt alles gesnoeid, opnieuw aangebonden en bemest. Daarna is het lekker laten groeien en genieten. Wel of niet de uitgebloeide bloemen verwijderen is elke keer weer afhankelijk van de soort roos en of ik het nodig vind. Vaak bloeien de rozen toch wel door. Soms is het beter om het wel te doen voor de herbloei of omdat dat er beter uitziet. Dan in de zomer nog een bemesting en dat is het. De laatste serie bloeiende rozen knip ik niet meer zodat er mooie bottels blijven staan in de winter.